Variszkusz - Rajnai Rizling 2009, édes

 

A Variszkusz Európa legöregebb röghegysége, tiszta gránit. Már csak néhány helyen látható a föld fölött, az egyik a Velencei-hegység. A termőhely Nadap, a Csúcsos-hegy, ami a helyiek elbeszélése szerint 1945-ig még – Somlóhoz hasonlóan – a legfölső csúcs kivételével 100%-ban szőlővel volt telepítve. A vékony réteg termőföld alatt a talaj tiszta gránit, melyből a talajművelés során öklömnyi, zöld, sárga, fekete, barna, vörös darabok kerülnek felszínre.


Az 1986-ban telepített, déli kitettségű Rajnai Rizling táblából 1800 tőke szőlőt művelünk meg, amiről – ha a seregélyek megkímélik a termést – tőkénként átlagosan kb. 1,1 kg-os terheléssel 1300 palack bort készítünk.


A 2009-es évjárat elképesztően jó minőséget hozott számunkra! Minden egyes tőkén hagyott fürt tökéletesen beérett, a szüret során egyetlen rohadt szemet sem kellett kicsípnünk a fürtökből. Az 1800 tőkéről 22 mázsa szőlőt szüreteltünk.


Egész fürtös préselést követően a 21,5 fokos mustot 12 órát kádban ülepítettük, egy kevés ként (8 gr/100 l) adtunk hozzá, majd a durva seprőről lefejtett mustot négy  darab 225 literes hordóba, valamint 200 liter erejéig egy műanyag, úszófedeles tartályba szivattyúztuk át. Az erjesztés a szőlő természetes élesztőjével történt. Az erjedés érdekesen alakult. Az első analízis során a fahordóból vett mintában 60 gramm maradékcukrot mértünk, míg a műanyag tartályos tétel kierjedt szárazra. Újabb lecke: az ülepítés után a színlé hordókba fejtésénél utoljára maradt a műanyag tartály, s így abba több durva seprő, s ezzel több élesztő került, ezáltal segítve a teljes kierjedést. Így lett négy  hordó édes, és egy hordónyi száraz borunk. Erjedés után lefejtettük a bort a finom seprőről, majd hagytuk a bort pihenni. Időnként megkóstoltuk ... A bor összesen 13 hónapot töltött fahordóban, palackozás előtt derítettük, beállítottuk a szükséges minimális kénszintet, és megszűrtük.


Úgy döntöttünk, hogy nem nyúlunk az édes tételhez, azaz nem használunk fajélesztőt a maradék cukor további erjesztéséhez. Így került palackba (tudtunkkal) az első hazai, édes Rajnai Rizling.

Variszkusz - Rajnai Rizling 2008





Termőhely: Nadap község, Csúcsos-hegy, Variszkusz
Borvidék: Etyek-budai
Talaj: gránit vékony termőtalajjal
Kitettség: déli
Fajta: Rajnai Rizling
Szőlő kora: 24 év   Jelenleg folyamatos fiatalítás alatt.
Tőszám: 2.400 / ha
Terület nagysága: 5/6 ha
Művelési  mód: egyes függöny (eredetileg kettes függöny)
Metszés: rövid csapos, 5 x 2 szem vagy 3 x 3
Zöldszüret: igen
Terhelés: 0,7-1,2 kg / tőke
Szüret: 2009. október.
Bogyózás: nem
Préselés: egész fürtös, kíméletes (2200 kg - 120 perc alatt)
Must: 12 órán át ülepítve, 8 g kén /100 l hozzáadásával
Erjedés:
- 4 db 225 literes fahordóban
- 200 liter, műanyag úszófedeles tartályban
Battonage: igen (2009. január-március között, kéthetente)
Érlelés: 13 hónapig fahordóban
Derítés: bentonittal
Szűrés: igen
Analízis: 

- alkoholtartalom: 11,5 %

- savtartalom: 6,5 %

- cukor: 52 g/l

- extrakt tartalom: 22,4 %

Palackszám: 75cl * 1057 palack
Szőlészek: Bácsi Zoltán, Urbán Zsolt
Címketerv: Urbánné Biró Brigitta
Borász: Szentesi József

 
Támogatja a Joomla! by