Variszkusz - Rajnai Rizling 2009, édes
A Variszkusz Európa legöregebb röghegysége, tiszta gránit. Már csak néhány helyen látható a föld fölött, az egyik a Velencei-hegység. A termőhely Nadap, a Csúcsos-hegy, ami a helyiek elbeszélése szerint 1945-ig még – Somlóhoz hasonlóan – a legfölső csúcs kivételével 100%-ban szőlővel volt telepítve. A vékony réteg termőföld alatt a talaj tiszta gránit, melyből a talajművelés során öklömnyi, zöld, sárga, fekete, barna, vörös darabok kerülnek felszínre.
Az 1986-ban telepített, déli kitettségű Rajnai Rizling táblából 1800 tőke szőlőt művelünk meg, amiről – ha a seregélyek megkímélik a termést – tőkénként átlagosan kb. 1,1 kg-os terheléssel 1300 palack bort készítünk.
A 2009-es évjárat elképesztően jó minőséget hozott számunkra! Minden egyes tőkén hagyott fürt tökéletesen beérett, a szüret során egyetlen rohadt szemet sem kellett kicsípnünk a fürtökből. Az 1800 tőkéről 22 mázsa szőlőt szüreteltünk.
Egész fürtös préselést követően a 21,5 fokos mustot 12 órát kádban ülepítettük, egy kevés ként (8 gr/100 l) adtunk hozzá, majd a durva seprőről lefejtett mustot négy darab 225 literes hordóba, valamint 200 liter erejéig egy műanyag, úszófedeles tartályba szivattyúztuk át. Az erjesztés a szőlő természetes élesztőjével történt. Az erjedés érdekesen alakult. Az első analízis során a fahordóból vett mintában 60 gramm maradékcukrot mértünk, míg a műanyag tartályos tétel kierjedt szárazra. Újabb lecke: az ülepítés után a színlé hordókba fejtésénél utoljára maradt a műanyag tartály, s így abba több durva seprő, s ezzel több élesztő került, ezáltal segítve a teljes kierjedést. Így lett négy hordó édes, és egy hordónyi száraz borunk. Erjedés után lefejtettük a bort a finom seprőről, majd hagytuk a bort pihenni. Időnként megkóstoltuk ... A bor összesen 13 hónapot töltött fahordóban, palackozás előtt derítettük, beállítottuk a szükséges minimális kénszintet, és megszűrtük.
Úgy döntöttünk, hogy nem nyúlunk az édes tételhez, azaz nem használunk fajélesztőt a maradék cukor további erjesztéséhez. Így került palackba (tudtunkkal) az első hazai, édes Rajnai Rizling.
|
|
Termőhely: Nadap község, Csúcsos-hegy, Variszkusz Borvidék: Etyek-budai Talaj: gránit vékony termőtalajjal Kitettség: déli Fajta: Rajnai Rizling Szőlő kora: 24 év Jelenleg folyamatos fiatalítás alatt. Tőszám: 2.400 / ha Terület nagysága: 5/6 ha Művelési mód: egyes függöny (eredetileg kettes függöny) Metszés: rövid csapos, 5 x 2 szem vagy 3 x 3 Zöldszüret: igen Terhelés: 0,7-1,2 kg / tőke Szüret: 2009. október. Bogyózás: nem Préselés: egész fürtös, kíméletes (2200 kg - 120 perc alatt) Must: 12 órán át ülepítve, 8 g kén /100 l hozzáadásával Erjedés: - 4 db 225 literes fahordóban - 200 liter, műanyag úszófedeles tartályban Battonage: igen (2009. január-március között, kéthetente) Érlelés: 13 hónapig fahordóban Derítés: bentonittal Szűrés: igen Analízis:
- alkoholtartalom: 11,5 %
- savtartalom: 6,5 %
- cukor: 52 g/l
- extrakt tartalom: 22,4 %
Palackszám: 75cl * 1057 palack Szőlészek: Bácsi Zoltán, Urbán Zsolt Címketerv: Urbánné Biró Brigitta Borász: Szentesi József
|