Ars poetica

Urbi és Zoli

Imádunk dolgozni a szőlőnkben! Imádunk -5 fokban metszeni, és 45 fokban fürtritkítást végezni! Előre érezzük a szánkban a saját borunk ízét! Előre látjuk a Variszkusz palackokat a barátaink asztalán. Igazság szerint, nincs olyan mozzanata a nadapi Csúcsos-hegy lábánál végzett szőlészeti munkának, amit ne szeretnénk. Emiatt tudjuk, hogy kiváltságosak vagyunk, és ezért még sokáig fogunk szőlő munkával és szép borok készítésével foglalkozni. Nincs tudásunk, mégis a legmagasabbra tesszük a lécet. Ha a szőlőt elviszik a seregélyek - legyintünk egyet. Ha a telepített oltványok nem erednek meg - újrakezdjük a telepítést. Ha a teljes termést elveri a jég - együtt kacagunk. Mi vagyunk a Nadapi Bolondok. Ez a mi hitvallásunk.
Bácsi Zoltán és Urbán Zsolt


A címketervezőnk

Brigitta a címketervezőnk

A szőlőben élő barátunk :)

Variszkuszi gyík

Facebook

Megosztás a facebookon
Írta: Bácsi Zoltán - 2013 január 06.   
Bálint Borárium

A közelmúltban rövid interjút készített velem a 25 legjobb hazai kisvendéglő egyikének megválasztott pázmándi Bálint Borárium.

 

 

I. Adatok:

Termőterület elhelyezkedése: Nadap Csúcsos-hegy, Pázmánd szőlőhegy

Termesztett szőlőfajták: Rajnai Rizling, Cabernet Franc, Csóka, Pinot Noir, Kékfrankos

Forgalmazott borok: Rajnai Rizling

 

II. Borászokról, pincékről, borokról bővebben:

Miért pont ezt a vidéket választottad?

Évekig kutattam a megfelelő terület után, de egyiket sem találtam megfelelőnek. 2007 végén egy spontán gondolat szülte, hogy felhívjam Szentesi Józsefet és megkérdezzem tőle tud-e eladó területet Nadapon. Akkor már nagy tisztelője voltam a borainak, arra gondoltam ez kezdetnek elég lehet. Józsi azt válaszolta: -Épp az imént hívott fel Imre bácsi azzal, hogy nem bírja már tovább művelni a szőlőjét, szívesen eladná valakinek. Gyere ki, nézd meg. Kimentem, megnéztem, nem találtam rajta semmi különöset. Megkérdeztem Józsitól: - A te Rajnaid hol terem? Mire ő magunk mellé mutatott, a szomszédos területre: - Itt. Ekkor döntöttem úgy, hogy megveszem az első harmad hektárt.

Mióta és miért foglalkozol szőlővel, borral ?

2008 tavaszán tartottam először metszőollót a kezemben, akkor indultam neki a szőlőművelésnek. Akkor már közel tíz éve rendszeresen kóstoltam, teljesen spontán ébredt fel bennem a vágy, hogy szeretném, ha saját borom lenne, ami a kezem munkáját dícséri.

Van-e családi indíttatás? Milyen formában foglalkozol/foglalkoztok a borkészítéssel (pl.családdal, barátokkal, egyedül)

Nagyapám úgy foglalkozott szőlővel, mint minden más parasztember. Volt egy parcellája, ahol megtermelte a családja számára szükséges éves bormennyiséget. Én őt sajnos nem ismertem, egész kicsi voltam még, amikor meghalt. Úgyhogy családi indíttatásom nem volt. Engem a 2000 környékén elindított rendszeres baráti kóstolók, borászokkal való személyes találkozások, bortúrák, bortanfolyamok és „borissza klubok” indítottak el azon az úton, hogy nem elegendő csak inni és beszélni a borról, szőlőt kell metszeni, földdel kell dolgozni. A saját boromat akartam letenni a szüleim és a családom asztalára. Virtuális világból egy valós világba szerettem volna belépni, ahol lehetőség nyílik az alkotásra. Nagy szerencsém, hogy a legjobb barátom azonnal rábólintott arra, hogy együtt foglalkozzunk a műveléssel. Úgyhogy 2008 tavaszán, süvítő szélben, egy-egy metszőollóval a kezünkben, nulla gyakorlati és elméleti tudással, s ezért telefonos segítséggel álltunk neki a Rajnai Rizling rövid csapos, tíz szemre történő metszésének. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a tudás hiányát a természetes borkészítéssel, a hozzáértők másolásával és a tőlük kapott segítséggel valamint a folyamatos tanulással nem is olyan nehéz pótolni. A fontos az volt, hogy már előre éreztük a borunk ízét a szánkban, és ez mindig átsegített minket a nehéz pillanatokon.

Mi motivál ebben a tevékenységben?

Idealista vagyok. Abban hiszek, hogy a férfinak alkotnia kell. Számítógép mellett, multinacionális cégek árnyékában dolgozva ez nem feltétlen könnyű feladat. Ha asztalos lennék, olyan karosszéket készítenék, ami negyed évszázadig karosszék marad, és egyik generáció megörökölhetné a másiktól. Szőlőműves lettem, s ezzel egy kis darab földért és néhány ezer szőlőtőkéért felelőséggel tartozom. Ezt ugyanolyan nemes feladatnak tartom, mint pl. a tanári pályán a gyermeknevelést. A célom az, hogy a szőlőművelés során a legmagasabb minőséget tudjam megcélozni, miközben a borom szépségével mások számára örömet szerzek. A 2011-es Rajnaim bekerült a budapesti Borkonyha nevű étterembe, ami 2014-ben Michelin csillagot kapott. A 2012-est pedig beválasztották a Four Seasons Hotel Gresham Palace éttermébe. Ezek jó jelek, örülni fogok, ha ez a trend folytatódik.

 

 

 


Vissza a többi cikkhez



 
Támogatja a Joomla! by